Keskusta

Linnoitus, Hietakylä, Meltti

Palvelut

Historiallinen linnoituskaupunki, jossa on kaupunkikeskustatason palvelut. Kaupalliset ja kunnalliset palvelut, kuten myös koulut, ovat kävelyetäisyydellä. Alakoulu, päiväkodit, kaupalliset sekä kulttuuripalvelut.

Keskustan palvelutarjonta on melko kattava, vaikka pikkukaupungissa ei valinnanvaraa ja vaihtoehtoja ole samassa määrin isompaan kaupunkiin verrattuna. Kunnalliset toimistopalvelut ovat keskitettyinä muutamaan toimipisteeseen. Keskustan alueella on alakoulu, päiväkoti, uimahalli, kirjasto ja monenlaisia liikuntapaikkoja (palloiluhallit ja -kentät, yleisurheilukenttä, kuntosalit jne.). Päivittäistavarakauppojen tarjonta on kohtuullisen monipuolista ja tuotteiden laatu on hyvä. Keskustasta löytyy viihtyisiä lounasravintoloita, pikaruokapaikkoja, majoituspalveluita, kahviloita, kulttuuritarjontaa upeissa puitteissa (teatterit, Bastioni, Ruutikellari, Maneesi, Puistotalo, Simeon sali, museot ym.) sekä kirkot ja seurakunnan muut palvelut. On myös vilkas tori keskeisellä paikalla, pikkukauppoja, huonekalu- ja sisustustavaraliikkeitä, kodinkoneliikkeitä, rakennustarvikemyymälöitä, hoitoalanyrityksiä, parturi- ja kampaamoliikkeitä, apteekkeja, vakuutusyhtiöitä, pankkeja, autokouluja, kirpputoreja jne.

Liikenneyhteydet

Parhaat mahdollisuudet hyödyntää kaikkia joukkoliikenteen lähi-, seutu- ja kaukoliikennepalveluita linja-autoaseman läheisyydestä johtuen.

Keskustan alueella kaikki toiminnot on lähellä sekä hyvät tie- ja kevyenliikenteen yhteydet kaikkiin suuntiin. Linja-autoasema ja toimivat joukkoliikenneyhteydet etenkin lännen eli Helsingin suuntaan. Lähiliikenteen vuorot toimivat paremmin kouluaikoina. Palvelulinjat huolehtivat kuljetuksista mm. terveyskeskukseen.

Venesatamat ja laiturialueet palvelevat vesiliikenteen yhteyksiä merelle.

Luonto-, virkistys ja kulttuuri

Ainutlaatuinen historiallinen keskusta. Vaikka ollaan ydinkeskustassa, on alue rauhallinen ja ruuhkaton.

Luonto on lähellä koko keskustan alueella. Puisto-, valli-, varuskunta- ja urheilualueet sekä hyvin hoidetut pihat saavat keskustan näyttämään vehreältä, kiinnostavalta ja muodostavat monipuolisia kasvi- ja eläinbiotooppeja. Myös Kirkkojärven alue pohjoisessa ja merialue etelässä rantoineen lisäävät keskustan virkistysalueiden houkuttelevuutta. Rantojen kunnostaminen ja Tervasaaren alueen valmistuminen lisäävät keskustan viihtyisyyttä.

Työpaikka-alueet

Palvelualan työpaikat lähellä. Teollisuuden työpaikat ja muut työpaikat vaativat liikkumista omalla ajoneuvolla tai joukkoliikenteellä.

Keskusta on palvelualojen työpaikka-aluetta ja voi sellaisena myös kehittyä. Myös iso varuskunta toimii työpaikka-alueena kaupungin keskustassa.

Muut erityishuomiot

Historiallinen keskusta, jossa paljon suojeltuja rakennuksia.

Historiallisen rannikkokaupungin idylli, rauhallinen asuinpaikka. Palvelut lähellä ja nopeat yhteydet kaikkiin suuntiin. Keskustan rakennusten kunto, ympäristön siisteys ja palvelujen toimivuus vaikuttavat ratkaisevasti imagoon. Tapahtumat, vireä toimintaa, yhteistyö ja hyvät puitteet luovat ilmapiirin, joka on ratkaiseva tekijä vetovoiman kannalta. Kansainvälinen kaupunki (historia, sijainti, matkailu ja satama).

Tervasaaren rakentumisen myötä keskustan tuntumaan on tulossa paljon uutta asutusta (asuntoja n. 1000 asukkaalle).

Alue sisältyy myös liikuntapaikkojen yleissuunnitelmaan, johon liittyy mm. Bastionin ja Vallikentän yhteys, urheilukentän huoltorakennus, Meltin kehittäminen monipuolisena liikuntapaikkana jne. Tavoitteena on liikunnallinen vyöhyke kantakaupungin alueella, aina Tarmolasta Mullinkoskelle.